Gryterett med kvernet elgkjøtt


Klar for nok en kulinarisk opplevelse.

  • Filename: 140219 Mat med max ivan gryterett med elg.mp3

Det er igjen torsdag og Pål-Erik Berntsen i Radio Kongsvinger er klar for nok en kulinarisk opplevelse hos Max Ivan Lindkjølen på Kvernenga.

- Vi har kommet oss et godt stykke inn i februar, Max Ivan, og hva skal vi lage i dag? Spør Pål-Erik.

- Jeg tenkte vi skulle lage en form for en gryterett, så jeg har tatt kvernet elgkjøtt som jeg steiker sammen med løk, vann eller kraft. Dette har jeg latt koke en stund for også kvernet kjøtt er seigt, forteller en alltid like opplagt Max Ivan og heller i en god fløteskvett som både hever smaken og gjør gryteretten god og tykk.

- Mens dette har stått og godgjort seg i panna har jeg kokt grønnsaker i kraft for å få smak på dem også før jeg siler av krafta og har grønnsakene opp i steikepanna. Dette lar jeg så koke litt inn slik at smaken får satt seg. Men vær forsiktig med salt, for det har lett for å bli nok salt når vi koker inn som vi gjør her, forteller han.

 

- Det går an å lage litt ekstra og fryse ned i aluminiumsformer som man kan ta med på hytta eller om man bare skal være hjemme på dagsturer.

- Du slår med andre ord to fluer i ett smekk med å bruke det du har og skape noe enkelt som du kan ta med deg på tur, skyter Pål-Erik inn.

- Nettopp! Er du på ferie så skal det være lettvint, sier Max Ivan.

- Sett aluminiumsformen med lokk i ovnen på rundt 50-60 grader, så kan du ta deg en joggetur, skitur eller svømmetur eller hva du vil. Når du kommer hjem igjen etter et par-tre timer, så er alt klart til servering. Det blir som å ha en kokk hjemme mens du er ute, forteller Max Ivan og serverer dagens rett – gryterett med kvernet elgkjøtt.

BILDETEKSTER:

  1. Mens kjøttet steker seg mørt sammen med løk og kraft, står grønnsakene og koker seg møre.
  2. Legg deretter grønnsakene over i steikepanna, hell på en god fløteskvett og la det surre seg ferdig.
  3. - Fløte både hever smaken og gjør gryteretten god og tykk, forteller Max Ivan.

Lag gjerne mer enn du trenger og fordel resten i aluminiumsformer og frys ned. Da har du lettvint mat å ta med på for eksempel hytta.

Tekst og bilder: Kjell R. Hermansen

 

 
Annonser