Julaften på Kvernenga


Endelig er julekvelden 

  • Filename: 241218 Julemat med Max Ivan.mp3

Endelig er julekvelden her og på Kvernenga er Max Ivan Lindkjølen i full gang med å forberede tradisjonell juleribbe da Pål-Erik Berntsen fra Radio Kongsvinger dukker opp for å få noen gode råd og tips til en vellykket julemiddag.

-Jeg har sagt det før, og sier det igjen. Skal du lage god mat så må du beregne deg god tid, forteller Max Ivan der han står og rører i sausen.

-Skal du lage deg en god saus, så skal den småkoke i minimum en og en halv til to timer. Da reduseres sausen og får masse smak og blir blank og fin, sier han.

Og skulle du være så uheldig at sausen skiller seg, så har Max Ivan råd for det også.

- Da har du hatt for mye fett i sausen og da tilsetter du rett og slett kaldt vann. Hold kjelen på skrå og tilsett vannet der det er minst saus og pisker forsiktig. Da setter den seg sammen igjen, sier han.

Om ribba har Max Ivan bare en ting å si, kjøp fersk, god norsk ribbe, den er best.

Og hvert eneste år kommer samme spørsmålet opp igjen, hvordan få svoren sprø.

-Det er så mye prat om dette med svoren, og er den ikke sprø er hele julekvelden ødelagt. Men igjen, ta deg god tid og la svoren ta den tiden den trenger. Sett den inn og la ovnen gjøre jobben. Fettet skal smelte og renne vekk fra ribba, da blir svoren sprø, sier han i det julemiddagen er ferdig.

- Og igjen, vær så snill, bruk tid på å lage maten – og bruk tid på å spise den og kose dere. Og med det ønskes det en riktig god jul fra Kvernenga, smiler Max Ivan.

 

Tekst og Foto: Kjell R. Hermansen

 

 
Annonser