Lun roastbiff av tiurbryst og salat med smakfull vri


Hver torsdag er vi i Radio Kongsvinger på plass hos Max Ivan for å alge mat. I dag blir det skogsfugl.

  • Filename: 111018 Mat med Max Ivan - Skogsfugl.mp3

Tekst og bilder: Kjell R. Hermansen

Det er torsdag igjen og Radio Kongsvinger er på besøk hos Max Ivan Lindkjølen på Kvernenga i Eidskog. Og siden vi er midt i jakttiden er det naturlig å bruke råvarer høstet fra skogene våre. Og villt er så mye mer enn bare elg, slår Max Ivan fast.

Det vil bli retter av elg senere, men i dag har han skogsfugl på menyen.

-Vi er midt i jaktsesongen og skal bruke det som jeg synes er minst like viktig som elgen – og det er skogsfugl, forteller Max Ivan.

- I dag blir det lun roastbiff av tiurbryst og da skal vi lage en tallerken med litt salat, en sennepsaktig potetsalat med rognebærgelé og så legger vi det lune tiurbrystet på det.

- Vi bruker isbergsalat men krispisalat er også godt, sier han.

Lag gjerne potetsalaten dagen i forveien og bland inn litt sennep. Eller bruk ravigottsaus, hvis du synes det er bedre.

-Finhakket rødløk gir en smidigere smak enn den gule løken, forteller Max Ivan og legger en klatt smør i steikepanna og lar det bli varmt før han legger i tiurbrystet.

-La tiurbrystet steke i smør og la det ligge i panna og kose seg. Når kjøttkraften siver ut på toppen, snur du kjøttet og lar det få et minutt eller to til. Da er det medium stekt og klar til servering. Skjær kjøttet på skrå i tynne skiver. Legg litt rognebærgelé i stekepanna og bland det med stekekraften og hell over kjøttet, sier Max Ivan og serverer Pål-Erik Berntsen dagens rett.

- Dette smakte aldeles fortreffelig. Det var uvante smaker, men sennepen i potetsalaten gjorde ordentlig susen og dette anbefaler jeg virkelig at flere må prøve. Tiur er vanskelig å få tak i, men kjenner du en jeger, så kan du jo spørre han eller henne, sier Berntsen og klapper seg på magen – mett og fornøyd.

 

For å høre hele innslaget, klikk på lydfila i saken.

Neste torsdag har Max Ivan noe spennende og kanskje ikke så vanlig på menyen; kanelmarinert hjortefilét.

 

Bildetekster:

Hovedbilde:

Stek kjøttet i smør. Medium stekt er perfekt, da er det rødt i midten, forteller Max Ivan til Pål-Erik som gleder seg til å smake på dagnes rett.

Tiur02:

Legg en klatt rognebærgelé i steikepanne og la den bli varm før du heller den over kjøttet.

Tiur03:

Skjær kjøttet i tynne skiver og på skrå. Legg de over en seng av salat, potetsalat med sennep og rødløk.

Tiur04:

Ikke enkelt å balansere mikrofon og gaffel, men Pål-Erik har bare en ting å si om dagens rett; - Dette smakte helt fortreffelig.

 

 
Annonser