Stekt laks med champagnedampede grønnsaker


17. mai maten

I morgen er det 17. mai og mange skal sikkert kose seg med en skikkelig festmiddag etter at barnetog og alt som hører med på denne dagen er over. Men Pål-Erik Berntsen fra Radio Kongsvinger mener det ikke er noe i veien med å kose seg med et godt måltid dagen før dagen.

-Så klart det er lov, smiler Max-Ivan Lindkjølen da Pål-Erik ankommer kjøkkenet på Kvernenga der han allerede har forberedt dagens meny.

Vanligvis er det kokt laks og jordbær på nasjonaldagen, men vi skal steike en laksefilet uten skinn og bein. Den krydrer vi og steiker i smør.

-I mens har vi kuttet grønnsakene i tynne strimler, såkalt julienne, som betyr fyrstikker på fransk som vi rister i litt smør før vi heller på litt champagne og lar de dampe og ta til seg sødmen fra druene, forteller Max Ivan.

-Kan man bruke hva slags champagne som helst, spør Pål-Erik.

-Bare den ikke er for tørr. Vi har brukt en prosecco her, sier Max Ivan.

Nå har grønnsakene kokt et par minutter og med en hullsleiv legger Max Ivan opp grønnsakene på en tallerken. Litt mer prosecco tilsettes i panna der grønnsakene ble kokt før en god fløteskvett tilsettes og kokes inn til en smakfull saus.

Laksen legges på grønnsakene og sausen helles over.

-Sånn, da er det klart til å serveres. Håper det smaker, smiler Max Ivan og serverer Pål-Erik dagens rett.

BILDETEKST:

  1. Laksefileten, som er skinn og beinfri, krydres og stekes i smør.
  2. Grønnsakene dampes i champagne. Her er det brukt prosecco.
  3. Grønnsakene tas opp med en hullsleiv. Kraften skal brukes til saus.
  4. En god skvett fløte tilsettes og kokes inn med kraften.
  5. Laksen legges på grønnsakene og sausen helles over. Serveres med kokte poteter.

 

Tekst og bilder: Kjell R. Hermansen

 

 




Annonser